Šanta kočičí (Nepeta cataria) – bylina pro kočky

CO JE ŠANTA KOČIČÍ A JAK SE PĚSTUJE 

Nenápadná trvalka dorůstající do výšky asi 60 cm. Roste v trsech a od července do září vykvétá malými kvítky. Květy byly původně bílé nebo slabě růžové, ale postupně se vlivem jejich kultivace změnila barva na modrou až fialovou. Vůní připomíná mátu. Šantě kočičí se dobře daří na suchých a slunných místech, ale můžete ji pěstovat i v květináči na balkoně.

Její rodový název je pravděpodobně odvozen od italského města Nepete, v jehož okolí se tato rostlina kdysi hojně pěstovala. Cataria pak nese označení pro kočku. V obchodech ji můžete sehnat také pod názvem catnip nebo catmint.

Rostlina obsahuje:

  • hořčiny
  • třísloviny
  • silice a
  • vitamín C.
Šanta kočičí

Šanta kočičí

LÉČIVÉ ÚČINKY ŠANTY

Jako rostlinná droga se v nálevech používají listy a květenství. V tradičním léčitelství je šanta doporučována pro léčbu nachlazení a horečky, protože podporuje pocení a snižuje teplotu. Rovněž je používána u bolestí hlavy nervového původu.

V léčitelství se uvádí, že pomáhá při podrážděném žaludku, poruchách trávení, při kolikách a může obnovit pravidelnou menstruaci. Zlepšuje spánek. V zevním použití se ve formě obkladu aplikuje na zklidnění podrážděné pokožky. Rovněž lze najít zmínku o tom, že čerstvě nasekaná rostlina má hojivé účinky na řezné rány. Šantu lze podat také dětem ke zmírnění bolestí bříška nebo při růstu zubů.

Účinnou látkou je nepelakton (nepetalakton), který celkově působí na nervovou soustavu, zklidňuje psychiku a může pomáhat od stresu.

DROGA PRO KOČKY

Jak účinkuje šanta kočičí na kočky je velká neznámá, svou roli hraje také věk kočičky.  Asi na polovinu koček šanta neúčinkuje vůbec. Z praxe víme, že nezajímá pohlavně nedospělá zvířata nebo naopak starší zvířata na šantu často nereagují vůbec.

Pro tu druhou polovinu dospělých koček je šanta drogou, která je umí pěkně rozdivočet. Kočky se v šantě válejí, otírají se o ni, olizují jí, jsou euforické, okusují větvičky i listy, NĚKTERÉ KOČKY I ČERSTVÉ LISTY POJÍDAJÍ.  Po chvíli (5 – 20 minut) se zklidňují, nastupují sedativní účinky, kočka se stočí do klubíčka a často v šantě spokojeně usne. Toto chování je vyvoláno nepetalaktonem, který se při drcení rostliny uvolňuje do vzduchu. Šanta kočičí není pro kočky nijak škodlivá ani návyková a nemá ani vedlejší účinky. Bylo také vypozorováno, že reakce a vnímavost na šantu bývá dědičná.

CO MOŽNÁ O ŠANTĚ NEVÍTE?

Obsažená látka nepelakton funguje jako repelent, účinně odpuzuje komáry a další létající a lezoucí hmyz, dokonce je prý účinný na odpuzení myší a krys.

Vědci tvrdí, že je to proto, že látka nepelakton obsažená v šantě je přibližně desetkrát účinnější odpuzovač komárů než DEET, což je aktivní látka použitá ve většině repelentů. Bylo zjištěno, že šanta odpuzuje také šváby.

Nepelakton ovšem není v přírodě obsažen jen v šantě. Vytváří jej také hmyz, například některé druhy mravenců. Předpokládá se, že je ochraňuje před ostatním hmyzem.

PROČ NAŠIM ČTYŘNOHÝM MILÁČKŮM DOPŘÁT ŠANTU KOČIČÍ?

Není divu, že bylinka se s oblibou využívá jako součást hraček pro kočky.  Udělejte své kočičce radost a dopřejte jí tento voňavý šantový pytlíček. A ještě pomůžete kočkám bez domova. Kočičky ocení třeba voňavý a lákavý polštářek na hraní.

Děkujeme, že pomáháte kočkám v nouzi.

Feliti z.s.

Transparentní účet 99775550/2010